Ekayana - Je eigen pad volgen...

Acceptance & Commitment training

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een nieuwe vorm van Gedragstherapie. Deze training is geschikt als aansluitende training voor degene die de reguliere 8 weekse mindfulness basistraining hebben gevolgd en toe zijn aan verdieping. Wil je nieuwe vaardigheden leren in het omgaan met de gedachtenpatronen die je verhinderen om te leven zoals je wenst te leven? Dan is een ACT-training wellicht het antwoord.

5-weekse ACT-training

Binnen ACT leren cliënten om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor zijn cliënten in staat om hun aandacht te richten op de dingen die ze werkelijk belangrijk vinden in het leven (waarden). De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven.Daar waar mindfulness zich vooral richt op 'acceptatie' en 'zijn met wat is', richt ACT zich ook op het ontwikkelen van een innerlijk kompas in je leven. Hoe maak je keuzes in je leven? Waar wil je heen met je leven?

Naast het verder trainen van mindfulness komt o.a. het volgende aan bod:
-  leren loslaten

-  leven MET moeilijkheden

-  toekomen aan je dromen

Psychologische Flexibiliteit

De focus van ACT ligt op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Deze is gestoeld op zes zuilen: Mindfulness, Acceptatie, Zelf als context, Defusie, Waarden en Toegewijde actie. In het kort betekenen deze technieken:- Acceptatie: Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.

- Defusie: Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken.

- Zelf als Context: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.

- Hier en Nu: In contact komen met het hier en nu.

- Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.
-Toegewijd Handelen: Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

 ACT-hexaflex afbeelding

Hiernaast ziet u het ACT-model weergegeven; het ACT-hexaflex. Het ACT-hexaflex illustreert mooi hoe alle zuilen van het ACT-proces met elkaar in verband staan en samen psychologische flexibiliteit vormen (www.timetoact.nl)

Gezamenlijk zorgen de oefeningen en metaforen uit deze zes zuilen voor meer psychologische flexibiliteit. Hiertoe behoort onder andere het vergroten van acceptatie en aandacht voor het moment, waarbij alle angst en pijn die inherent is aan het leven op de koop toe wordt genomen, bewust worden van en handelen volgens persoonlijke waarden, en het omgaan met emoties. Een belangrijk gevolg is dat waarde-gestuurd gedrag, autonomie en veerkracht worden vergroot.

Wanneer gedrag autonoom is en wordt gestuurd door persoonlijke waarden draagt dit bij aan meer creativiteit verbeterde prestaties en meer subjectief welbevinden. Meer veerkracht betekent ook dat men beter en flexibeler kan omgaan met tegenslagen of moeilijke ervaringen en situaties.

Wat is de werkwijze?

De ACT training is een 5-weekse training van 2 uur per keer. De groep zal uit maximaal 8 deelnemers bestaan. In de training gaan we met verschillende oefenvormen werken, o.a. ademhalingsoefeningen, geleide meditaties, bewegingsoefeningen, aandachtsoefeningen en technieken om mindfulness en (zelf)compassie te ontwikkelen en te vergroten. Net als bij de mindfulnesscursus zijn de voornaamste leermeesters de eigen ervaring en de onderlinge uitwisseling van persoonlijke ervaringen in de groep. Daarnaast wordt je uitgenodigd om dagelijks te oefenen. Hiervoor krijg je o.a. schriftelijke opdrachten en een usb-stick met oefeningen.

Wanneer? 

Neem contact op met Ekayana voor nieuwe data.

Kosten

De kosten voor deze 5-weekse training bedragen € 325, inclusief usb-stick en werkboek.

Waar?

Locatie training: PAG (Psychologen voor Arbeid en Gezondheid) Mauritsweg 35, gebouw De Unie, 4e verdieping (graag met de lift naar de 4e verdieping) 3012 JT  Rotterdam Telefoon: 06-53539723

Trainer

Isabel Soares 
GZ-psycholoog Cognitief gedragstherapeut VGCt

Info/Aanmelding

Je kunt je aanmelden via de website van Ekayana www.ekayana.eu. E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Na aanmelding neemt de trainer contact op voor een (telefonisch) kennismakingsgesprek.

Annulering

Tot vier weken voor aanvangsdatum wordt € 55,- in rekening gebracht. Bij annulering van vier weken tot een week voor aanvangsdatum is dat 50% van het cursusgeld. Binnen een week voor aanvangsdatum is geen restitutie mogelijk.

stenen